Kunstkever
 
Kunstkever.nl

Waarom kunstkever.nl ?

Kevers zijn één van de langst levende diersoorten ter wereld. Ze bestaat al meer dan 300 miljoen jaar.
Binnen de oude Egyptische cultuur van zo'n 4000 jaar geleden staan kevers (de scarabeeën) voor de cirkel van leven en dood. Er zijn spirituele eigenschappen als schepping, voortplanting, potentie, wijsheid, vernieuwing, wederopstanding en onsterfelijkheid aan de kever verbonden. De kever staat als hiëroglief voor chpr, wat vertaald transformeren, creëren en ontstaan betekent.

Waarom werd dit beestje nou zo belangrijk? 

De Egyptenaren gaven het gedrag van mestkevers een eigen interpretatie. Ze zagen hoe mestkevers ronde bolletjes mest over de grond rolden en vergeleken dit met de wijze waarop de zonnegod de zon door de hemel rolde. Aangezien de de zon verantwoordelijk was voor warmte en leven, maakten ze op dat kevers het symbool waren van voortplanting. Maar ook zagen ze de kevers diepe gaten in de grond graven, waar ze bolletjes mest in schoven. Later zagen ze de jonge mestkevers uit de holen kruipen en namen ze aan dat de kevers waren herboren. Hieruit trokken ze de conclusie dat kevers onsterfelijk waren en werden ze ook het symbool voor eeuwige vernieuwing en wederopstanding.

Kevers zijn door hun enorme diversiteit in kleuren en soorten een waar kunstwerk om te zien.  Voor mij gaat kunst maken, leren, beschouwen en liefhebben over dezelfde symbolische eigenschappen als de eeuwenoude kever. Kunst ontstaat door creëren, transformeren, scheppen, vernieuwen en is onsterfelijk. Daarbij zijn kevers bijzonder kleurrijke diertjes met een bescheiden formaat.